Боян Дуранкев: Някои взимат по 80 000 месечно, сякаш са Нобелови лауерати

Какво ни очаква с бюджет 2010? Оттласкваме ли се от кризата? На тези въпроси ще отговаря доц. Боян Дуранкев. Той е автор на множество статии, студии и книги. Специализирал е в Германия и Съединените щати, където също дълги години е и работил. Преподавател е във водещите висши учебни заведения у нас. Води лична кореспонденция по икономическите въпроси с американския президент Барак Обама.

ИНТЕРВЮ НА ДИМИТРИНА ПАНДУРОВА


-Да започнем директно с новините от днес. Симеон Дянков каза, че в тази актуализация на бюджета двете най-важни неща, които не са записани, но подчерта, че е важно да се знаят са, че данъците остават непроменени, както пенсиите и заплатите. Трябва ли да бъдем щастливи от този факт?

-Фактът е факт. В края на краищата нашата каруца скърцаше доста, не вървеше правилно, не вървеше добре. Още когато се пое управлението от ГЕРБ, беше пределно ясно първо, че те нямат достатъчно информация какво ще се случи през тази година. Тъй като кризата тъкмо започваше да тласка България към дъното, впрочем още е трудно да се каже, че България се отлепва от дъното. И второто нещо - доста потенциал трябваше да натрупат и, като информация, и като знания самите експерти и самите министри, за да започне да се прави един нормален бюджет. Тъй като в цял свят, това е изключително важно да се знае, финансовият министър отговаря за приходите, а за разходите трябва да се постигне координация между отделните ведомства, министерства и комитети, които под шапката на министър-председателя трябва да стигнат до консенсус по какъв начин тези приходи, които са натрупани да се разпределят тук или там. Логиката е съвсем проста, няма нищо страшно, че корекцията е извършена. Никой не знае какъв гръм ще удари утре и къде, дали ще има земетресение, така че не е нещо неочаквано. А още повече в условията на криза и глобален хаос даже объркването е толкова голямо, че даже…съвсем пресни са новините – Джордж Сорос предрича крах на еврото, крах на ЕС. Америка трупа дългове, които е ясно, че никога няма да ги плати, Гърция затъна в тази криза, от която със сигурност ще се отлепи бързо за около 30-40 год. Що се отнася до България ние можем да се похвалим с много неща – единият от фактите е наистина заслуга на това правителство и на този финансов министър е, че горе-долу бюджета е на ръба на 3% бюджетен дефицит и, че донякъде бързо реагираха на кризата. И още нещо, което можем да тълкуваме като сериозна антикризисна мярка, това е подгонването на дребните битови престъпници, които тормозеха доста гражданите. Разбира се, може да им се пожелае много по-големи успехи и при едрите престъпници, при едрите мутри, трибуквените групировки, бандитските организации, корупционерите и т.н. Който и да е министър-председател днес първо, той трябва да гледа на вън какво става, да вижда турбулентната икономическа околна среда и второ, трябва да види какво е останало като лошо наследство през тези 20 год. минимум, да го кажем. Защото не става дума за това дали е източено или прибрано през изминалата тройна коалиция, която беше оглавена всъщност от ДПС, който беше основният ръководител. И в края на краищата да се тръгне към едно развитие на България, където българина наистина ще има пълен хладилник, лятото ще ходи на море, в никакъв случай на нашето, може би и съответно в края на годината ще слага някой лев в банката.

-Няколко пъти вече Симеон Дянков говори за изход от кризата. Хората стоят и чакат това да се случи. И това да не бъде само по някакви показатели, а всеки персонално да го усети. Днес той също каза, че българите ще усетят края на кризата веднага след актуализацията. Ето актуализацията на първо четене мина, на второ е въпрос на време. Въпросът е дали това е истината – вие вярвате ли му?

-Предполагам, че ако беше жива покойната Ванга, едва ли щеше да предрича край на кризата, даже да имаше познания. Край на кризата какво означава – много неща означава, особено за една страна като България и за един обикновен българин, който се интересува затова дали жена му има работа, децата му дали са гладни и съответно дали имат добро здраве и добро образование и какъв ще бъде стилът и начина на живот оттук нататък. Очевидно задачите за българина, за да ги реши в този момент, са непосилни, така че кризата за обикновения гражданин…тъй като за него, ако бъдем честни и откровени, имаме 3,5-4% българи, които ръкопляскат в тази криза, за тях е манна небесна. Вижте банките какви лихви дават, пък погледнете и банкерите какви заплати получават, това не е Америка, тука, за да ги гони някой като Барак Обама.

-А този, който се опита да повдигне темата – Волен Сидеров, беше линчуван и наречен комунист и какво ли още не.

-Хубаво е, че тук трябва да дават да се чуват гласове, като тези на изключителния финансов експерт Любомир Христов, мой колега и приятел, чудесен анализатор, който работеше в Световната банка, проф. Кръстьо Петков, проф. Димитър Иванов. Въобще има хора и тук, и извън България, които са много загрижени за това,което става в България, тъй като за 4-5 години промени не могат да настъпят сега. Така че след 4 години, ако българинът бъде с по-пълен хладилник, няма нищо лошо, но това не е достатъчно да добие европейско самочувствие. Той няма да се радва на това, тъй като минималната средна заплата за ЕС е около 700 евро, а в България е 110 евро. Забележете, при замразени заплати и при инфлация – инфлация, като започнем от електроенергията, преминем през увеличението на данъците, ето подготвят се от следващата година и данък върху телевизорите и радиата, увеличаване на данъците, увеличаване на вноските по кредитите, които сте вземали и то без да ви пита никой. Така че на българина от една страна едно му е сигурно – замразени заплати в повечето случаи. Даже в частния сектор се наблюдава една съвсем ясна тенденция - бизнесменът, капиталистът да го наречем, за него е най-добре да намали разноските, като замрази и намали заплатите и като казва на хората – криза е, дръжте се. И то при такава голяма безработица каквато е българската. Ако пресметнем каква е реалната безработица в България, тя е над 20%, ако вкараме хората, които вече са се отписали като безработни и тези, които са напуснали страната, тъй като тук няма работа. Очевидно, че проблемите за България са много тежки, даже бих казал почти толкова тежки, колкото буквално след края на Втората световна война. Такъв срив в света, ако погледнем данните на ООН и индексът на човешкото развитие, само една африканска страна има по-голям срив. И там е имало война, а тук не е имало война. Демографски спад, срив, криза, тотална криза, природата съсипана, където що има или е превърнато в бунища или отсечено където може. Вижте какво става по морето. И съответно пълна безнадеждност в голямата част даже от младите хора, че ако започнат някъде работа, заплатата ще бъде 250-300 лв. нещо, с което никога не могат да имат семейство, не могат да си позволят деца, въобще кризата е все едно, че току що за България е завършила Третата световна война.

-Основателни ли са критиките на икономисти, че тази актуализация не решава проблемът с дупката в бюджета? А само узаконява, както го наричат те, разпускането на фискалната дисциплина и свръхбюджетния дефицит, който очевидно е факт.

-Факт е, че фискалният резерв оттук натам се връща на нивото преди 5-6 години. Това е факт. Което означава, че в момента икономиката не работи, че единия от упреците към финансовия министър на това правителство е, че приходите, които го очакваха, които бяха нахвърляни набързо, въобще не се появиха. Даже вицове летят в това отношение. И оттук натам основното нещо, което трябваше да се направи, е да се извади ножицата, да се режат разходите, да се замразяват заплатите. Даже сега върви приказката, че от нова година ще има нов начин на заплащане на държавните служители – 75% гарантирана работна заплата, 25 % бонуси евентуално, като не е ясно дали…примерно, ако сега някой държавен служител взема фантастична сума - казвам 1000 лв., дали 1000 лв. ще бъдат 75% и върху тях да получават или това ще означава намаляване на неговата заплата и евентуално даване на някой лев отгоре по усмотрение свише. Очевидно е, че в някое отношение не е ясно какво трябва да се прави. И то не е ясно не само понеже в България положението е изключително сложно – разграбена страна, приватизирано всичко каквото има – „Кремиковци”, „Химко”, да не коментираме други такива гиганти световни, като „Балканкар”, какъвто беше. И ние нямаме фирми, компании, които да изведат България от кризата. И даже тук, прав е донякъде финансовият министър, който ограничава и разходите. Тъй като ако се увеличат разходите и се дадат на хората някакви средства, те ще купуват чужди телевизори, чужди коли втора ръка и ще замърсяват още повече въздуха. От къде накъде да се тръгне – тук ни трябва някой като Архимед, който да посочи къде е лоста и с този лост да се изтласка нагоре икономиката. Между другото, за най-голяма съжаление, такава идея не личи още. Личи идеята на орязване на приходите, орязване на разходите от тук натам, използване на фискалния резерв.


-Ама разходите наистина ли ги режем правилно, целесъобразно и до това, до което може или не го правим както трябва? Като слушах одеве, кои министерства влизат в графата запазени и пощадени и кои не, ами много не разбрах каква е логиката. Нямам нищо против Министерството на екологията, но защо точно то да остане с пълен бюджет и там да не бъдат извършвани съкращения?

-Загадките са много, права сте. Но има тайни резерви, които могат донякъде да решат проблемите на първо време. Например МВР, военните имат обекти, които спокойно може по експертни оценки над 3 млрд. лв. да вкарат допълнително извън това, което в момента е планирано. Има резерви, които подсказват, че ако това правителство прояви гъвкавост и малко повече воля и упорство, може да постигне по-високи приходи. Забележете, сивата икономика тук там вече започна да се увеличава. Скритите разходи, скритите плащания също се увеличават. Ами нека правителството да влезе в една частна клиника и да пита колко получават реално лекарите и сестрите, няма лошо. Кражбите не са толкова…тези, от които трябва да се икономиса само от държавните служители…тъй като частникът крие най-много.

-Трябва ли да ни плаши проверката на „Евростат”, коментарът на Оли Рен? До колко наистина е реален рискът от наказателна процедура за свръхдефицита? Или в случая Брюксел така малко назидателно ни размахва пръст и ни сочи, като най-лошото, едва ли не, дете на ЕС. Макар че видимо ние сме по-добре по данни на фона на останалите държави.

-Ако имате един по-широк поглед, едва ли България ще бъде основният прицел на тези проверки. Защото какво като си нарушил при такава криза. Ти забелязваш покрай теб, че големите страни са взели протекционалистични мерки, които на нас не биха ни ги позволили, тъй като ние сме една пешка, която спокойно може да махнат от дъската. Ние сме една пешка без особено значение, както виждате, винаги ходим да се консултираме до Брюксел, Вашингтон или каним някого да дойде тук при нас, за да вземем това решение, което ще им изглежда на тях добре. Така че тук трябва да покажем повече зъби, да ги пратим там, където бюджетният дефицит е над 4%. Да не говорим за Гърция, да не говорим за Испания, пък да не говорим и за най-големите страни в еврозоната. Защото там, ако отидат и надникнат…но хората си намират работа. А ние сме удобна мишена, между другото, даже, ако трябва нещо да си признаваме, което не сме направили, ще го направим, няма проблем.

-Тоест тази проверка на „Евростат” не бива да ни плаши?

-Нека хората си свършат работата, да дойдат да видят какво е, да покажат от къде какво са намерили и открили. Да не би по някакви техни чекмеджета да са излезнали някакви договори в ЕС, които ние не сме отчели тук. Нека да видим. Може нещо интересно да се случи. Но засега в сферата на приятните интересни приказки между приятели, отколкото да е нещо сериозно. Най-сериозното за България не е тази проверка, а проверката на гражданите след 3 години. Имам предвид дали ГЕРБ ще успее да постигне това, което имаше в неговата предизборна програма. Като напълно естествено в икономическата част спокойно можем да отпишем някои от нещата, тъй като там едната от четирите най-важни задачи беше влизането в еврозоната, което се отлага и даже не е ясно дали…ние реално сме в еврозоната скрито, тъй като имаме валутен борд. Няма страшно засега.

-Обаче всичко това, което се случва с еврото, някои икономисти казват, че е по-добре, че ние не сме дори и в чакалнята. Други казват, че е важно, защото лихвите зависят от това да паднат, ако влезем в чакалнята. Къде е истината?

-Знае ли някой къде ще е истината след 6 месеца? Но в момента доларът укрепва. Основните суровини, енергоносителите, които купуваме, особено петрола и бензина, който караме ние, го плащаме в долари. Което означава, че разходите се увеличават от тук. Ще се увеличат цените на крайната продукция, така че пресираният българин със замразени заплати ще получава непрекъснато горещи цени, независимо от тази остра конкуренция, която със сигурност ще пропука и балоните. Не само ипотечният вече се пука, но се пука и балонът на големите търговски комплекси, големите супермаркети. Оттук, на доста голяма част от банките…на всеки километър ние имаме по пет банки поне, такова нещо в света няма, няма в света на всеки ъгъл молове и чудесии. Ще се пропукат и цените и ще започнат да падат лека по лека. Но пак казвам, че българинът от тук натам, ако им е ясна стратегията на държавата му, трябват 15 до 20 години, за да постигне минималният стандарт, който е средният за ЕС.

-Като казвате това за горивата - доларът се качва. Хубаво де, но доларът падаше до миналия ден, както се казва, у нас цените пак вървяха нагоре. И на горивата, и на всичко останало. По същата схема вървяха и лихвите – БНБ обявява надолу до 0,17 невиждани нива, лихвите при нас вървят нагоре. Защо ние сме винаги обратнопропорционално на това, което казват по света, че е логично да се случи?

-Да питаме колегите от института по пазарна икономика, които със сигурност ще ви кажат, че това са пазарни процеси, които държавата не трябва да регулира и т.н. Трябва, трябва.. много поздрави точно тук имаме от Барак Обама, който скръцна със зъби и на “Уолстрийт”, и на здравната реформа, и който промени доста неща там. Много поздрави имаме и от една Меркел и от един Саркози, който каза тази година едно изключително изречение, съвсем ясно и категорично – такъв капитализъм не ни трябва. Капитализъм, от който финансовите акули печелят всичко, при който капитализмът работи за 2-3% от населението, а останалите трябва да се пенсионират на 99 години и в никакъв случай да не искат увеличение на заплатите. Трябва някой в България да удари по масата категорично. Синдикатите няма да го направят, те са слаби.

-Кой трябва да го направи? И правителството виждаме, че удря, но така, частично като че ли удря. Защото в началото имаше едни коментари, а сега нещата звучат по друг начин. Дори да вземем темата за ЕРП-тата. Имаше някакво скърцане със зъби, обаче токът с 1-2% пак ще се увеличи. Вместо да е точно обратното при тези нарушения, които откриха в лицензите им.

-То не е за МВР, не е за министър Цветанов. Но от къде на къде министър председателят ще взема 3500 лв., а един шеф на банка 40 000 или 80 000лв. месечна заплата. Зная, защото имам колеги, които са банкери. На края на годината също се получават едни доста солидни бонуси. От къде накъде един човек за 5 години ще стане милиардер в България, какво е направил? Нобелов лауреат ли е? Какво е това чудо? Разюздена пазарна икономика, това е. Изключителни далавери, бандитска, корумпирана, мафиотска икономика, което в никакъв случай не означава, че това е чиста пазарна икономика.

-А думата „регулация” плаши всички като дявол от тамян.

-Плаши бандитите, много ги плаши.

-Извинявайте, но плаши и депутатите в НС и те са против регулация.

-Ако искат да имат присъствие и в следващото НС, ще трябва да регулират.

-1% ръст на БВП до края на годината, както прогнозира Симеон Дянков. Реалистичен ли е? И къде вие виждате дупчици, хралупи и направо ями в този бюджет и в това, което става?

-Тази чаша миналата година е била пълна до горе, а сега е спаднала до средата. Следователно, ако се увеличи, ще се увеличи малко над средата. Което означава, че 1% не ни връща на нивото на старата лоша минала година. От тук натам ни трябва, ако е по 1% увеличението, ни трябват 6 години близо, за да напълним чашата и да се върнем на стандарта на живот, който е невъзможен вече. Не е възможно да се върне онова нещо, което беше, тъй като, за съжаление, България няма стабилна устойчива икономика, няма вече устойчива природа и демографски е разбита.

-А някакви мерки? Всичко това, което се начерта като антикризисна програма, това, което непрекъснато се обсъжда – затягане на контрола, контрабанда и т.н.

-Антикризисната програма не трябва да се схваща като фискална антикризисна програма. Тя трябва да обхване абсолютно всички сфери на обществото. Ние сме в ЕС. С извинение, София в много отношения е разкошна столица, тук имаше изключителни концерти на AC/DC и на Елтън Джон, обаче отивайки на стадион „Локомотив” все едно, че съм попаднал в Бейрут по време на войната. Това Европейски съюз ли е? Европейски съюз ли е “Филиповци” и гетата около Пловдив и другите градове. Трябва такава здрава програма да се направи, цялостна, за устойчиво развитие на България и за подем на отделния българин. За малката България става дума, а не за фискалния резерв. Българинът въобще не го интересува дали ръста ще бъде 1%, защото този 1% ще се концентрира в 1% от населението.

-Кажете оптимистичния вариант до края на годината какъв е?

-Оптимистичният вариант е да се случи чудо. Цените на бензина да паднат рязко, което е абсурдно. Лихвите да паднат, което е допустимо, ако правителството и БНБ вземат сериозни мерки. И оттук натам, ако съдът започне да върши работа и междуфирмената задлъжнялост да падне, което също е абсурдно. Какво да кажа – опозицията, която се наблюдава в парламента гледа в миналото, а миналото никога няма да се върне. Други гледат на настоящето като на безкрайност, все едно, че ще е безкрайно. Аз не спадам към тези. Но големият проблем…аз ще се върна към темата на Саркози, е да измислим утрешният ден, да измислим държавата на бъдещето, жизненият стандарт на бъдещето и въобще бъдещето трябва ние да го разпишем. А не да чакаме дядо Боже или невидимата ръка. Хората от миналото искат невидимата ръка. Невидимата ръка е едната отгоре, а другата отдолу и не се знае вече коя е видима и коя е невидима. И другото нещо, което е, да не забравяме, че ЕС…в Лисабонската стратегия има едно изключително изискване – пълна трудова заетост и достоен живот за всички граждани на ЕС.

 

http://www.ekipnews.com/?p=36848

 

За да използвате пълната функционалност ви е нужен Flash плеър. Може да го изтеглите от тук:

Get Adobe Flash player

Ню ЙоркЛондонСофияТокио

Forex календар

П В С Ч П С Н
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
Месец
Година

Валутен пазар